Handbagage afmetingen, formaat en regels, wat mag mee in je handbagage?

Over de regels van handbagage is veel onduidelijkheid. Er wordt vaak de vraag gesteld wat er mee mag in de handbagage koffer en welke afmeting een handbagage koffer mag hebben. Hoe zit het precies? Over het algemeen gelden er bij het vliegen met handbagage standaard regels. Deze regels zorgen ervoor dat er meer veiligheid aan boord is van het vliegtuig. Graag willen we je hier zo goed mogelijk over informeren zodat je de juiste informatie hebt en zo goed mogelijk voorbereid op reis kunt gaan. Mocht je specifieke vragen hebben, dan kun je altijd contact opnemen met ons.

Wat zijn de regels voor vloeistoffen?

Je mag in je handbagage vloeistoffen meenemen, mits ze in verpakkingen zitten van maximaal 100 ml. Deze verpakkingen moeten in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje van maximaal één liter gestopt worden. Je mag één plastic zakje per persoon meenemen. 

Wil je grote verpakkingen of meer dan één liter meenemen? Stop deze verpakkingen dan in je ruimbagage. In ruimbagage mag onbeperkt vloeistof meegenomen worden, tenzij ze ontvlambaar zijn of op een andere manier gevaar opleveren. 

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen voor het meenemen van vloeistoffen in je handbagage. Deze hoef je niet apart in een doorzichtig zakje te doen. Als je kunt aantonen dat je deze tijdens de reis nodig hebt, mogen deze gewoon mee. Aangeschafte producten op de luchthaven mogen mee in de handbagage mits deze in een gesealde tas zitten samen met de aankoopbon.

  • Babyvoeding
  • Medicijnen (met een aantoonbare doktersverklaring)
  • Koelelementen voor medicijnvervoer

Mag ik elektronische apparaten meenemen in mijn handbagage?

Elektronische apparaten mogen gewoon mee in de handbagage. Laptops, tablets en andere grote elektrische apparaten moeten bij de veiligheidscontrole uit de koffer worden gehaald en in een aparte bak door de screening. Dit geldt ook voor powerbanks. De meeste powerbanks onder de 160Wh mogen gewoon mee in de handbagage maar leg het apart in een bak tijdens de screening. 

Lithium batterijen mogen niet in ruimbagage. De batterijen mogen gewoon mee, maar je moet er wel even aan denken de batterij uit je koffer te halen bij de screening.